Juiste maat


Juiste maat

Uw beha moet perfect zitten en bovendien comfortabel zijn. Geen snijdende bandjes, knellende of openvallende cups. Alleen dan komen uw borsten écht tot haar recht. Toch hebben we vaak moeite de juiste maat te vinden. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de vrouwen de verkeerde maat koopt. De onderstaande beelden spreken voor zich:

Het belang van de juiste BH-maat

De belangrijkste functie van een BH is het ondersteunen van de borsten. De borsten van de vrouw bestaan met name uit vet- en klierweefsel. De borsten worden op hun plaats gehouden door de huid en de banden die uit zogenaamd bindweefsel bestaan. Met behulp van deze banden zitten de borsten vast aan de dieper gelegen grote borstspier. Deze banden hebben een grote rekbaarheid, waardoor borsten zonder ondersteuning al snel gaan hangen. De natuurlijke ondersteuning van de borsten is afhankelijk van de sterkte en kwaliteit van dit bindweefsel.

Tijdens het bewegen gaan de borsten door hun gewicht op en neer en heen en weer. Hierdoor krijgen de banden het sterk te verduren. Zij moeten deze bewegingen immers opvangen. Een goede BH met de juiste maat ondersteunt de werking van de banden waardoor pijnklachten voorkomen worden en de kans dat de banden beschadigen afneemt.

De omvangsmaat

Een BH bestaat uit een zogenaamde omvangsmaat en een cupmaat. De omvangsmaat wordt bepaald door je borstomtrek te meten, dit is het gedeelte dat vlak onder je borsten ligt. Dit wordt ook wel de onderwijdte genoemd. Het meetlint dient strak om het lichaam te liggen, maar niet af te knellen. Het meetlint moet aan de voorkant en de achterkant op dezelfde hoogte gehouden worden.

De cupmaat

Om de cupmaat te bepalen dien je allereerst je omtrek bovenop je borsten te meten. Je dient het meetlint hierbij over de borsten ter hoogte van de tepels te leggen. Dit wordt de bovenwijdte genoemd. Zorg er wederom voor dat het meetlint aan de voorkant en de achterkant op dezelfde hoogte gehouden wordt. Vervolgens neem je het verschil tussen de bovenwijdte en de onderwijdte, dit kan je onder andere doen door de onderwijdte van de bovenwijdte af te trekken.

de juiste bh-maat?

Bovenstaande tabellen vormen richtlijnen voor de maat beha die je nodig hebt. De tabellen kloppen in veel gevallen, maar niet altijd. Er zijn verschillende factoren die er voor kunnen zorgen dat je behamaat afwijkt van de tabellen. Deze afwijking kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:

 • De vorm van je borsten (puntig, rond, peervormig)
 • Je lichaamsbouw (brede rug, smalle rug)
 • De vorm van de beha

controleren of je bh-maat de juiste is

 • Buig voorover en laat je borsten in de cups van de BH vallen. Zorg ervoor dat de onderkant van de BH mooi aansluit op je borstbeen.
 • Sluit de BH op het minst strakke haakje. BH’s zijn over het algemeen gemaakt van elastisch materiaal en dit materiaal kan na verloop van tijd iets uitrekken, waardoor je de BH strakker moet doen.
 • De rugkant van de BH moet op ongeveer dezelfde hoogte op de rug liggen als de onderkant van de cups aan de voorkant
 • Verdeel met je handen je borsten gelijkmatig over de BH
 • Pas de schouderbandjes aan, zodat de BH de gewenste ondersteuning geeft

de voorkant van je bh moet plat tegen je lichaam liggen

Wanneer de onderkant van de beha niet mooi aansluit maar naar boven, op je borsten kruipt, zit de rugsluiting te los of is de omvangsmaat van de beha te groot. Wanneer je een kleinere omvangsmaat probeert kan het zijn dat je een cupmaat groter moet hebben. Wanneer je een beha met een beugel hebt dienen de beugels mooi aan te sluiten aan de onderkant van je borsten.

de schouderbandjes moeten strak zitten maar niet snijden

Wanneer de schouderbandjes van de BH voortdurend opzij en naar beneden schuiven zitten ze te los. Wanneer de schouderbandjes te los zitten kunnen zij onvoldoende ondersteuning aan je borsten geven. De schouderbandjes mogen echter niet snijden in de huid. Wanneer je erg zware borsten hebt kan je een beha met bredere schouderbandjes overwegen waardoor de druk verdeeld wordt en je minder snel striemen in de huid krijgt.

de borsten moeten mooi in de cups passen

Wanneer je borsten uit de cups puilen en je als het ware vier borsten krijgt is de cupmaat van je BH te klein. Wanneer de cups echter rimpelen is de cupmaat te groot. Bepaalde stoffen, zoals zijde, passen zich pas na enkele tijd aan de lichaamstemperatuur aan waardoor de pasvorm kan veranderen. Houdt hier rekening mee wanneer je BH’s van dergelijke stof past. Wanneer er zogenaamde ‘kwabjes’ aan de zijkant of onderkant van je borst tevoorschijn komen is de cupmaat te klein of past het model van de BH niet bij je borsten.

de rugkant van de bh moet op zelfde hoogte als de cups zitten

Wanneer je van opzij naar je borsten kijkt dan moet de rugkant van de beha op dezelfde hoogte op je lichaam liggen als de cups van de beha aan de voorkant. Wanneer de beha op je rug omhoog kruipt zijn er drie mogelijke oorzaken:

 • De omvangsmaat is te klein
 • De rugsluiting zit te strak
 • De schouderbandjes zitten te strak